Tietoa lajista

Ratsujousiammuntaa on historiassa käytetty sodan ja metsästyksen välineenä. Hurjaa vauhtia laukkaava ja tappavan tarkasti osuva ratsujousiampuja on aikanaan ollut pelottava vastus taistelukentillä ja rauhan aikana taidokas metsästäjä.

Nykyaikainen ratsujousimmunta on ratsastustaitoa, tarkkuutta ja sekä kehon että mielen hallintaa vaativa urheilulaji. Suomessa laji on kasvattanut suosiotaan kovaa tahtia. Ratsujousiammunta tarjoaa hauskaa vaihtelua niin ratsastajalle kuin hevosellekin. Harjoituksia voi tehdä kaikissa askellajeissa ja eri tyyppisillä radoilla. Hevoset tyypillisesti oppivat lajin idean melko nopeasti ja nauttivat askeleen venyttämisestä ja ratsujousiammunnalle ominaisesta melko itsenäisestä työskentelystä. Luottamus ratsukon välillä kehittyy ilman ohjia tehtävissä harjoitteissa ja haaste ei takuulla lopu kesken.

Ratsujousiammuntaa voi harjoittaa rattoisan kesäillan huvina tai tavoitteellisesti kansainvälisille kisakentille tähdäten. Suomalaisia kilpailijoita on ollut mukana mm. Euroopan GP-sarjassa, ratsujousiammunnan MM-kisoissa Etelä-Koreassa sekä useissa muissa kansainvälisissä kilpailuissa. Kisoissa ratatyyppejä on useita erilaisia ja askellajina on laukka. Pisteitä kertyy paitsi osumapisteistä, myös ratsukon vauhdista nopeusbonuksina.